top of page

Aardappelen

Een van de belangrijkste teelten van Franken Agro is de aardappelteelt. Aan een lekker frietje ‘fresh from the farm’ op een festival gaat heel wat vooraf. In het voorjaar wordt het veld klaargemaakt door het te ploegen en vervolgens te eggen. Tegelijkertijd moeten de pootaardappelen ontkiemen. Door ze bloot te stellen aan licht en lucht, vormen zich scheuten. Rond april gebeurt het poten van de ontkiemde aardappelen: met behulp van een aardappelpootmachine worden ze in de grond gestopt in ruggen of heuvels. Bij Franken Agro gebeurt dit gehele proces geautomatiseerd, met zelfrijdende tractoren aangestuurd door gps.
Onkruidbestrijding gebeurt mechanisch door te schoffelen of door te sproeien met een erkend en gericht middel. Aan het einde van de zomer is het dan tijd om te rooien. Met een rooimachine worden de aardappelen uit de grond gehaald. Heel belangrijk is dat ze dan opgeslagen worden in hangars waar ventilatie en temperatuur nauwgezet worden opgevolgd. Want voor de kwaliteit van je frietje is niet enkel de kwaliteit van de gerooide aardappel van belang, maar ook die van de bewaring. 

De gerooide aardappelen worden bewaard op het akkerbouwbedrijf zelf. Dan gaan ze in de directe verkoop of naar de groothandel, of ze komen in de verwerkende industrie terecht. Bij Franken Agro worden de aardappelen onder de naam ‘Fresh from the farm’ versneden tof frietjes die je op heel wat evenementen en festivals kan eten.  

Wist je dat?

  • Er ook aardappelen worden geteeld voor de non-food industrie? Sommige soorten komen dankzij hun specifiek hoog zetmeelgehalte terecht in behangpapier, lijm, bloempotjes, … 

  • Het groeiproces van een aardappelplant bijna een half jaar duurt? Rond half april komen de jonge plantjes bovengronds. Eind juni staat het veld in bloei met paarse of witte bloemetjes. Op het einde van de zomer is de plant volgroeid en in september sterft het bovengrondse deel van de plant af. Dan wordt hij gerooid. 

Meer weten 

over de sector 

Roodbruine aardappelen

Meer weten 

over het bedrijf van Jos 

Jos.jpg
bottom of page