top of page

Fruit in de korte keten

Hoewel we maar enkele maanden per jaar de kersen of appelen aan de bomen zien hangen bij Appelen Roes, is fruit telen toch een activiteit waar je als boer het jaar rond mee bezig bent. In de winter besteedt de fruitteler het grootste deel van zijn tijd aan het snoeien van de fruitbomen. Dat is nodig omdat een boom elk jaar nieuwe loten of takjes aanmaakt. Als er te veel van die loten groeien, haalt dat de kwaliteit van het fruit naar beneden. In april en mei staan de fruitbomen in bloei. De bloemen moeten vruchten worden en dat kan alleen maar als ze bestoven worden. Bijen en hommels helpen hier natuurlijk bij. Het fruit krijgt dan de ganse zomer om te rijpen. 

Tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst kunnen appelen en peren geoogst worden. Dit is altijd de drukste periode op het fruitteeltbedrijf. Er wordt dan gewerkt met veel tijdelijke werkkrachten. Zelfs al is dit een drukke periode, toch maakt Gunter Roes tijd om groepen te ontvangen om hen te tonen hoe een hedendaags fruitbedrijf werkt. Om het fruit langer te bewaren wordt het meteen na de pluk opgeslagen in grote koelcellen.

Gunter verwerkt zelf zijn fruit tot verse sappen die hij verkoopt in de eigen winkels. Ook de appels zelf vinden daar hun weg naar de consument. Het ‘Fruit van eigen boomgaard’ zal je dus niet vinden in de supermarkt, maar wel in de Roes-conceptwinkels. 

Wist je dat?

  • Wie elke dag een appel eet, het risico op hart- en vaatziekten verkleint? Dat komt door de stof pectine die de ophoping van cholesterol aan de binnenkant van de bloedvaten voorkomt. 

  • Appels eten de kans op de ziekte van Parkinson doet dalen? Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De oorzaak ligt bij de stof flavanoïde, die in de appels zit. 

  • Appels helpen om je suikergehalte op peil te houden? Dat komt door het galacturonzuur dat in appels zit. Dit zuur vermindert de insulinebehoefte van het lichaam. 

  • Gunter niet de enige is die zijn producten aan de man brengt via korte keten? In 2018 zijn er al meer dan 3000 land- en tuinbouwers in Vlaanderen die hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen. 

Meer weten 

over het bedrijf van Gunter 

Gunther.jpg

Meer weten 

over de sector 

fruit
bottom of page