top of page

Groenteteelt

Op een tuinbouwbedrijf zoals dat van Evi worden een aantal groenten, zoals prei, machinaal geoogst. Andere, zoals bloemkool, worden nog handmatig geoogst. De groenten worden dan gesorteerd en op het bedrijf van Evi en haar man belanden ze dan in hun eigen hoevewinkel in Koningshooikt of in hun marktkraam op markten in Bonheiden, Aarschot, Geel, Scherpenheuvel en Heist-op-den-Berg. Veel groentetelers kiezen er ook voor om hun producten aan te bieden op de veiling. 

Behalve groenten teelt Evi ook maïs. Die staat er natuurlijk niet enkel voor het maïsdoolhof, maar ook om later te dienen als veevoeder. Maïs behoort toch de familie van de grasachtigen maar onderscheidt zich door zijn bijzondere bloeiwijze. Op één plant groeien zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Uit de vrouwelijke bloemen ontwikkelen zich na bevruchting de maïskolven met daaraan de geel-oranje maïskorrels. Na het ploegen en klaarleggen van de akkers wordt de maïs doorgaans in april gezaaid in rijen met 75 centimeter tussenafstand. Maïs heeft zijn succes te danken aan het feit dat het een makkelijk, snelgroeiend gewas is. Het groeit tot wel 3 centimeter per dag. Het heeft weinig onderhoud nodig en geeft een grote opbrengst. In september kan er worden geoogst. En voor het zover is, kunnen we ons dus amuseren in het maïsdoolhof bij de Gebroeders Vercammen.

Evi heeft ook een zorgboerderij. Dat is een boerderij waar de activiteiten van land- en tuinbouwproductie benut worden bij het aanbod van zogenaamde ‘Groene Zorg’. Personen met een beperking of met psychische problemen kunnen in de ‘groene zorg’ terecht voor hun persoonlijke ontwikkeling, sociale integratie of het aanleveren van diverse vaardigheden. Het is een zinvolle dagbesteding.  

Wist je dat?

  • Een vierde van onze landbouwoppervlakte bestemd is voor de productie van maïs? Er zijn veel variëteiten, maar op de akkers hier vind je voornamelijk korrelmaïs en snijmaïs. 

  • Er tot 100.000 zaadjes nodig zijn om een hectare maïsveld in te zaaien?

Meer weten 

over het bedrijf van Evi 

Evi.jpg

Meer weten 

over de sector 

Verse groenten
bottom of page