top of page

Groenten onder glas

Hoe koud het buiten ook is, in de serre is het altijd een beetje zomer. Om te groeien hebben planten warmte, lucht, licht en vochtigheid nodig. Tuinders zoals Dirk bouwen daarom grote serres waarin ze al deze omstandigheden kunnen controleren. Op die manier kunnen ze gewassen telen uit verre streken en zijn er verschillende oogsten per jaar mogelijk, zelfs in periodes dat er in de natuur weinig groeit. 

Voor de energiehuishouding in de serre maakt Dirk gebruik van een WKK: een warmte-kracht koppeling. Zo kan hij zelf elektriciteit opwekken, en ook de warmte en CO2 die nodig zijn om de tomaten te laten groeien creëert hij zelf. Het water dat de tomatenplanten niet hebben opgenomen, wordt gerecupereerd. 

Zo kan dit grote bedrijf zo ecologisch mogelijk werken. Dat is goed voor het milieu, maar ook economisch is het voordelig. Om efficiënter te werken, maakt HortiPower deel uit van Tomeco. Onder andere vervoer en verpakking wordt georganiseerd voor verschillende bedrijven tegelijk. Zo moeten zij niet elk in hun eigen vrachtwagens en machines investeren.  

Wist je dat?

  • Het beschermd milieu in een serre voortdurend wordt gestuurd door een computer? Die verwerkt gegevens uit de meetapparatuur die tussen de planten staat en stuurt instructies naar bijvoorbeeld de sproei-installatie, zodat die op een droge dag wat langer kan werken. 

  • Tomaten niet altijd rood zijn? Zo kweekt HortiPower ook gele, roze en bruingestreepte tomaten. 

  • Tomaten niet altijd rond zijn? Een topper bij HortiPower zijn de pruimtomaten. Zoals de naam al zegt, hebben die de vorm van een pruim. Ze zijn minstens even lekker als hun ronde varianten!

Meer weten 

over de sector 

verse Tomaten

Meer weten 

over het bedrijf van Dirk 

Dirk.jpg
bottom of page