
Melkveehouderij
Het melkveebedrijf van boer Ben heeft een open loopstal. In zo’n stal, typisch voor een hedendaags melkveebedrijf, kunnen de melkkoeien zich vrij bewegen. Ze eten en drinken wanneer ze zin hebben. Elke koe heeft een zender. De centrale computer van de melkrobot pikt deze signalen op. De koeien worden volautomatisch gemolken op gelijk welk moment van de dag. De computer in de melkrobot herkent elke koe en registreert elke melkafname en calculeert de hoeveelheid krachtvoer die de koe nog moet krijgen.
Dat wil zeker niet zeggen dat de boer zelf niks moet doen! Hij verzorgt zijn dieren, bewerkt de akkers en onderhoudt de weiden. Daarnaast doet hij ook zijn dagelijkse administratie. Boer Ben heeft ook nog een nevenactiviteit: hij organiseert koeknuffelen en andere activiteiten op de boerderij.

Wist je dat?
-
De dracht bij koeien negen maanden duurt? Een pasgeboren kalf kan wel tot 40 kilo wegen!
-
Een kalfje dat een jaar wordt, krijgt een andere naam. Het heet dan een jaarling of een pink.
-
Zuivelproducenten voortdurend op zoek zijn naar nieuwe producten die op basis van melk kunnen worden gemaakt? Het aanbod is groot, denk maar aan yoghurt, roomijs, kazen, … Sommige melkveehouders maken bijvoorbeeld kaas of ijs op het eigen bedrijf en verkopen die daar ook rechtstreeks aan de consument. Dat noemen we de korte keten.
-
Een koe meerdere magen heeft? Koeien zijn herkauwers. Ze slikken hun eten bijna zonder te slikken door en zo belandt het in de pens. Een half uur later wordt dat voedsel in de netmaag gekneed tot voedselballetjes die de koe dan herkauwt. Dat herkauwde voer komt dan in de boekmaag en van daaruit gaat het naar de lebmaag en zo verder naar de darmen.